måndag 3 februari 2014

Söt frukost..

Att fransmän äter sött pa morgonen vet väl alla.. Eller oftast ingenting!!! Manga tar en snabbkaffe och ilar i väg till jobbet med tom mage.. Det skulle jag aldrig kunna göra. Min mage vill ha mat, frukost pa morgonen!
Men pa helgen tar alla det lugnt, och DET gillar jag ;) passar mig alldelese utmärkt, morgontrött som jag är!
Nagon tar pa sig ansvaret som "gottisinhandlare" och tar en tur till bageriet och kommer sedan tillbaka med rykande färsk baguette (som oftast sparas till lunch) och en pase fylld med croissanter och chokladbröd. Kaffe, varm choklad eller te njuts ihop med dessa goda bakverk, miam miam. 
För min egen del maste jag ta en "vanlig" smörgas först, annars mar jag illa hihi, inte van med massa socker pa morgonkvisten!

Da är ju fragan: Hur sjutton haller man sig i form med sadan här kost???
Jo fransmän (generellt) äter 3 mal om dagen. En liten frukost, en stadig lunch och en lättare middag. Barnen äter ett mellanmal pa eftermiddagen efter skolan. Och däremellan äter man inget annat. Inget smaätande, inget extra.. Man dricker vatten till maten, ibland ett glas rött.. Även under jobbarveckan, för ett glas vin betyder inte fylla här. Och ett franskt glas är heller inte fyllt upp till bredden :)

En lunch bestar ofta av 3 rätter. En liten förrätt i form av grönsaker eller charkuterier. En lagad huvudrätt med kött, fagel eller fisk och nagot tillbehör. Möjligtvis lite ost, antingen som efterrätt eller som en extra liten rätt. Fransmän gillar dessert, och det unnar man sig till lunch. För sen blir det ingen fika, snacks eller nagot annat förrän kvällsmaten som ofta serveras som soppa eller sallad med en yoghurt eller frukt efterat. 
Man äter vid bordet, sittandes. 

Man äter annorlunda i alla länder, världsdelar och kulturer. Det här var bara ett litet smakprov pa Frankrikes vardag.. i stort sett.. det är ju klart att alla inte äter lika men generellt sett.. ja, ni fattar! ;)
Hos oss, det halvsvenska hemmet, äter vi frukost som en kung!!!


Delar av söndagsfrukosten...

...

...


Have a nice Monday!6 kommentarer:

 1. Läste reportaget om ert fina hem i Leva & Bo i går. Fantastiskt vackert hus och även om man inte såg omgivningarna så lät det underbart.
  Ni har verkligen hittat känslan av Mansion.
  Hälsar Fellini från Fayence

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oooh tusen tack vad roligt att du gillade reportaget!!
   Ja, var trädgard är inte sa charmig och lummig som jag vill att den ska vara ;) men vi jobbar pa det!!!
   Ha en fin fredag! Kram!

   Radera
 2. Oj, vad härligt att hitta till din blogg! Jag blir så nyfiken. Var i Frankrike bor ni? Jag har mina svärföräldrar i närheten av Cahors och brukar vara där ett par veckor på sommaren. Älskar Frankrike! Så kul att få följa lite av ditt liv.
  /Ellinor (som bor i Sverige med en belgare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej vad roligt att du hittade hit!!!
   Vi bor ca 10 min fran Saint Emilion som i sin tur ligger ca 40 min fran Bordeaux!
   Och även om jag bor här sa undrar jag detsamma ;) vart ligger Cahors? :):)
   Ha en fin fredagkväll! Kram!

   Radera
 3. Hej Malin,
  vi tyckte också att ert hus var jättefint och var glada att ha med det fina reportaget. En läsare har hört av sig om ert soffbord och undrar var det är köpt någonstans. Kanske inte går att få tag på i Sverige men tänkte fråga i alla fall.
  Vi hörs,

  Katrin Krantz, biträdande redaktör Leva & Bo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katrin!
   Så jätteroligt att ni gillade det! Tusen tack, vi är så glada här!!
   Bordet kommer från det belgiska märket J-line Pleasure of Living som vi köpte för ca 2 1/2 år sedan.. Tror dock inte att finns i Sverige.. http://www.j-line.be/

   Radera